Ζευγάρι

Εμπιστοσύνη: το Α και το Ω στο ζευγάρι


Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μίας υγιούς σχέσης και θεωρείται από τα ζευγάρια ως το μεγαλύτερο «σημάδι» αληθινής ευτυχίας. Σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι καλούνται να είναι μεταξύ τους ειλικρινείς, ώστε οι λέξεις και οι πράξεις να είναι αληθινές, να συμβαδίζουν μεταξύ τους και να μη χρησιμοποιούνται εγωιστικά μόνο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τους στόχους μόνο του ενός.
   Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι δεσμεύονται ολοκληρωτικά ο ένας προς τον άλλο, με τέτοιον τρόπο που βοηθά τον καθένα χωριστά να νιώθει πως φροντίζεται και υποστηρίζεται συναισθηματικά, ενώ παράλληλα αισθάνεται ασφαλής. Άρα όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ των συντρόφων τόσο πιο πολλά μπορεί να είναι τα οφέλη για τον καθένα και τόσο πιο δυνατή μπορεί να γίνει η σχέση.
   Σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι σύντροφοι είναι αναγκαίο να διαθέτουν «ενσυναίσθηση». Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να βάζει κάποιος τον εαυτό του στη θέση του άλλου και να παύει να βλέπει τον κόσμο μόνον από τη δική του θέση και άποψη. Κάτι τέτοιο, δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι όμως σημαντικό για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.      Ένας πιστός σύντροφος υποστηρίζει και ενθαρρύνει τα όνειρα του/της συντρόφου του/της. Δείχνει αυθεντική αγάπη για τη χαρά και τις επιτυχίες του/της και γνήσιο ενδιαφέρον για τις λύπες, τις ανησυχίες και τις ατυχίες του/της. Σέβεται και δέχεται την αγωνία, το θυμό ή το φόβο χωρίς κριτική, διασυρμό και δυσφήμηση, ακόμα και αν δεν συμφωνεί. Ο/η σύντροφος που αγνοεί ή παραμελεί τα συναισθήματα, τις ανάγκες και γενικώς αδιαφορεί για τις ιδέες και τις αντιλήψεις του/της συντρόφου του/της προδίδει την εμπιστοσύνη της σχέσης.




Απιστία: η «προδοσία» της εμπιστοσύνης στο γάμο


   Η πιο σοβαρή «προδοσία» της εμπιστοσύνης μέσα στο ζευγάρι είναι η απιστία, η οποία μπορεί να προκαλέσει και την παράβλεψη ή την απόρριψη αναγνώρισης και άλλων θεμάτων στις σχέσεις και στο γάμο.          Όμως, όσο οδυνηρή και αν είναι μια απιστία, αποτελεί συνήθως «σύμπτωμα» άλλων σοβαρών προβλημάτων, πολύ συχνά ασυνείδητων ή μη αναγνωρίσιμων μέχρι εκείνη τη στιγμή, π.χ. έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού ή το «σφράγισμα» κάποιων σημαντικών συναισθημάτων (η καταπίεση δηλαδή και όχι η έκφραση των συναισθημάτων) και από τους δύο ή και από τον ένα σύντροφο ή η βίαιη συμπεριφορά. H απιστία είναι κάτι παραπάνω από σεξουαλική «προδοσία» και μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής του ζευγαριού.
    Οι επιπτώσεις του να ζεις με κάποιον που δεν μπορείς να εμπιστευτείς είναι πραγματικά καταστροφικές. Όταν κάποιος, αμφισβητεί την ακεραιότητα και την τιμιότητα του/της συντρόφου του, τότε αυτός/ή γίνεται αβέβαιος, ανασφαλής, ανήσυχος και φοβάται ακόμα και για εκείνον τον ίδιο. Το άτομο που δεν εμπιστεύεται νιώθει παγιδευμένο, φυλακισμένο, ευάλωτο και μπορεί να αντιδρά με άσχημο και ασεβή τρόπο, που το μόνο που πετυχαίνει στην πραγματικότητα είναι να διώχνει τον/την αγαπημένη του/της πιο μακριά.
   Αυτό που λένε και οι περισσότεροι συμβουλευτικοί ψυχολόγοι-σύμβουλοι ζευγαριών, όπως και οι σύζυγοι που έχουν κάνει θεραπεία είναι ότι, μόλις ο ένας σύντροφος προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές, αλλάζει και η σχέση. Με τον χρόνο ο πληγωμένος σύντροφος μπορεί να δει την εξωσυζυγική σχέση σαν σημάδι ότι κάτι «συνέβαινε» στο γάμο, επομένως χρειάστηκε να διορθωθεί.
   Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι 2 στα 3 ζευγάρια που αναζητούν συμβουλευτική βοήθεια όταν η εμπιστοσύνη «ραγίζει» μετά από μια εξωσυζυγική σχέση, δείχνουν να απαλύνουν τον πόνο της απιστίας, να ξαναβρίσκουν τους εαυτούς τους και να μαζεύουν έτσι τα κομμάτια του γάμου τους. Όταν επιτευχθούν όλα αυτά, το ζευγάρι δείχνει εν τέλει να «προχωρά» και να κτίζει ακόμα πιο γερά θεμέλια για τη σχέση του.