Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Γιατί δεν μπορούμε να συγχρονιστούμε όσον αφορά στη σεξουαλική μας επιθυμία;




    Ένα από τα βασικά προβλήματα των ζευγαριών που καταλήγει να είναι το νούμερο ένα στη «λίστα» των παραπόνων ανάμεσα σε αυτά είναι η αδυναμία πολλών ζευγαριών να συντονιστούν στα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας.
    Πριν από 20 χρόνια, οι ψυχολόγοι/θεραπευτές προσέγγιζαν το φαινόμενο αυτό μόνο από «ψυχολογικής μεριάς». Οι ψυχολογικοί λόγοι, όπως τα ταμπού εξαιτίας της αυστηρής παραδοσιακής ανατροφής, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων, ο ανέκφραστος θυμός και η άρνηση, θεωρούνταν, δηλαδή, αποκλειστικά υπεύθυνοι για την σεξουαλική «δυσλειτουργία» του ζευγαριού.
    Παρόλο που σχεδόν πίσω από κάθε «δυσλειτουργία» του ζευγαριού κρύβονται αυτοί οι ψυχολογικοί λόγοι και αναμφισβήτητα επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία, πρόσφατες μελέτες τονίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες στη σεξουαλική διέγερση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ενώ είναι πολλές και οι γυναίκες που απολαμβάνουν το σεξ κι έχουν οργασμό, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι άντρες, γενικά, έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση και στα δύο φύλα. Έτσι, οι γυναίκες λόγω της λιγότερης τεστοστερόνης που εκκρίνεται στον οργανισμό τους αλλά και λόγω των ορμονικών αλλαγών που «έρχονται» στη ζωή τους, όπως εγκυμοσύνες και κλιμακτήριος, που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία, είναι φυσιολογικό να είναι τα «θύματα» των ορμονικών αλλαγών.
    Άρα, η κατανόηση της επίδρασης των ορμονικών αλλαγών και διαφορών των δύο φύλων είναι πολύ σημαντική και μπορεί να ελαττώσει τις συγκρούσεις που έχουν ως κύριο θέμα το πότε και το πόσο κάνουμε έρωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου